Kenmerken manie en depressie

Iedere persoon met een bipolaire stoornis is anders. Zoals iedereen hebben zij ook allemaal een verschillend karakter en gaan ze ook allemaal anders om met hun bipolaire stoornis. In dit blogbericht leg ik wat meer uit over verschillende kenmerken in een manische periode en een depressieve periode bij Bram. Want eigenlijk heb ik daar nog niet veel aandacht aan besteed.

Manie

Een manische periode klinkt leuk omdat de persoon extreem happy is en zo kan hij heel de wereld aan. Euh ja, think twice 😉. Het is vooral een uitputtingsslag, een periode waar alle emoties 1000x sterker zijn dan anders. Bram kan echt letterlijk de wereld aan als hij in een manische periode zit. Hij vindt zichzelf dan ook echt de beste (en dat is totaal niet arrogant of egotripperij). Dat is nu eenmaal zo. Hij zit in een bepaalde “trance” waar hij centraal staat in de wereld. En ik moet hem maar kunnen bijbenen haha! Dat kan ik dus niet altijd 😁. Persoonlijk vind ik dat ik Bram hier moet in steunen en een beetje meegaan met zijn flow maar toch ervoor moet zorgen dat ie met de voeten op de grond blijft. Laat hem niet te veel zweven of ge zijt hem letterlijk kwijt 😅

•Unsplash

Een voorbeeld: als Bram een manie ervaart, stort hij zich direct op een van zijn passies. Dat kan drummen zijn, maar ook gamen, zijn werk als lasser,… dus het is ook bijna elke periode een andere passie. Maar pak nu bijvoorbeeld drummen, hij wilt heel graag van deze hobby zijn beroep maken en op tour gaan. Jah, ik denk dan al: dat is zoiets moeilijk en een zodanig gesloten wereld, je geraakt daar moeilijk binnen. Ook al ben je een kei goede drummer, je hebt connecties nodig. Maar goed oké, ik laat hem even in zijn waan zitten. Omdat ik zie dat het hem echt deugd doet! Hij drumt dan uren aan een stuk, elke dag. Zelfs in een hittegolf waar het boven de 40° is binnen! Nie normaal die gast 😎 en uiteraard komen er dan ideeën. Een YouTube kanaal starten en micro’s kopen, verschillende mensen contacteren, bands zoeken, repeteren,… En ga zo maar verder. Ik laat hem doen tot ik vind dat het erover gaat, zoals bijvoorbeeld wanneer er plannen zijn om grote kosten te maken. Geldsmijterij is een van de belangrijkste/meest hatelijke kenmerken in een manische periode. En daar moet je heel hard mee opletten want ze hebben dat zelf dus echt niet door. Bram zou in een manie makkelijk 5000-10 000 euro kunnen uitgeven, zonder dat ik hem zou tegenhouden. Dan probeer ik wel echt op hem in te spreken. Meestal wil ik proberen om tot een compromis te komen dat we daar nog even mee wachten, met dat geld uitgeven. Dat het wel een goed idee is en dat ik het snap, maar hij moet zijn idee eerst volledig uitwerken en pas dan kan er gepraat worden over geld uitgeven. Want anders amai, het spaargeld zou er rap doorgaan! Dan ontstaat er meestal wel wat discussie maar bon, dat komt altijd wel goed.

Zoals elke periode gaat ook deze voorbij. De duur van een periode hangt ook echt af van periode tot periode. Zijn humeur kan heel snel omslaan en kan de manische periode plots van dag op dag afgesloten worden. Meestal duurt een manie bij Bram rond de 2 à 3 weken. En maar echt een dag of 4 à 5 echt heftig dus het valt wel mee hoor (zeg ik in een rustige periode!!!). Het kost gewoon heel veel energie en ik moet er dan wel voor zorgen dat ik ook happy ben, wat niet altijd zo is natuurlijk!

Depressie

Ik denk dat iedereen wel weet wat een depressie inhoudt. Dat is je mega somber voelen en niet altijd weten waarom. Niet altijd exact weten welke oorzaak er schuilt en soms is er zelfs niets eens een reden. Deze periode komt jammer genoeg ook wel vaak piepen. Ook deze is enorm lastig en totaal niet leuk, maar nog lastiger en moeilijker voor Bram. Er zijn ongecontroleerde huilbuien, veel frustraties die naar boven komen, niet goed kunnen slapen, zoeken naar middelen om de slechte gedachtegang te stoppen, elke ochtend een gevecht met jezelf om je uit bed te sleuren, de concentratie is moeilijker te vinden in je job,… En ga zo maar verder. Deze periode is de hel, maar echt de hel! Ik besef soms niet dat hij zich zó slecht kan voelen, dat hij dit kan volhouden, niet normaal! Ik heb dan ook echt super veel respect voor Bram en ik ben ook echt trots. En in zo’n periode schuilt trots in kleine dingen.

  • Ik ben trots…
  • Dat hij ’s avonds eet en het oprecht lekker vond
  • Dat ie, ondanks het gevecht, uit zijn bed geraakt
  • Dat hij zijn job nog steeds kan doen
  • Als hij eens een paar uurtjes drumt
  • Dat hij tijdens zijn miserie, ook aan mijn miserie denkt
  • Dat hij mij graag blijft zien.

Deze periode moet ook echt serieus genomen worden en is geen lachertje. Ik ga gesprekken aan met Bram en daar komen dan frustraties, kritiek en bepaalde gedachtegangen uit. Om bij het topic ‘drummen’ te blijven, ook hier een voorbeeld van. Op een bepaald moment zei Bram dat hij wou stoppen met drummen. Ik viel helemaal uit de lucht want hij kwam net uit een manische periode waar hij de hele wereld aan kon. Hij wou toen de beste drummer worden! En nu plots, van de ene op de andere dag wou hij stoppen. Het was genoeg geweest, hij zou toch nooit een professionele drummer worden. En BAM zo gaan we dus van een manie naar een depressie, in een oogopslag van super happy en de wereld aan kunnen. Naar stoppen met drummen en zichzelf gefaald voelen.

•Unsplash

Mijn. Hart. Breekt. Maar echt letterlijk in 10000 stukken. Echt raar ook om hem zo te zien en voelen veranderen. Ik kan er wel een boek over schrijven, maar toch moet hij en ik er mee leren leven. Het is nu zo en genezen gaat niet gebeuren. Maar we maken er het beste van. En ups en downs, die komen en gaan. We weten dat en we zijn er ook wel op voorbereid. Maar toch elke keer we in een bepaalde periode zitten, is het toch wel weer een slag in het gezicht. Zo van: aja, zijn we er klaar voor? We moeten wel, we hebben geen keuze! Er geraken doen we sowieso, maar het is en wordt een strijd. Voorlopig zijn we allebei nog sterk genoeg, hopelijk blijven we dit 😊

Eén reactie op “Kenmerken manie en depressie”

  1. Goed geschreven Flore! Geeft een mooi zicht op hoe het is en best herkenbaar om te lezen zo.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: