Wat kan je doen als iemand in je naaste omgeving een depressie heeft?

In deze rubriek neem ik 8 tips door die Ups & Downs vzw meegeeft aan de omgeving van iemand in een depressie.

Eerst en vooral: Ups & Downs is een vzw voor mensen met een bipolaire stoornis en hun omgeving. Ze organiseren bijeenkomsten en infoavonden om dit topic bespreekbaar te maken.

1. Luister vooral en oordeel niet

Een tip die vanzelfsprekend lijkt, maaaaar toch niet! Het is sowieso een heel belangrijke tip en goed dat deze als eerste komt. Want alles begint met luisteren en openstaan voor de gedachten van de persoon in kwestie. Maar ik vind het ook wel een vage tip, er staat niet zo veel uitleg bij. Het mocht wat meer voorbeelden hebben. Zoals bijvoorbeeld hoe je jezelf kan opstellen tijdens het luisteren. Luisteren is heel belangrijk en dat merk ik ook.
Je wilt niet oordelen maar een mens doet dit uit nature wel. Tuurlijk wel, jij ook! Ik probeer dat niet te doen maar soms ben ik ook gewoon een mens en vergeet ik die stoornis en oordeel je dan de gedachten van de persoon.

Luisteren

Luisteren is iets wat normaal lijkt en heel belangrijk is maar soms ook echt lastig! Actief luisteren vergt heel veel energie en kan je niet doen als je er met je gedachten niet helemaal bij bent. De hele tijd een luisterend oor aanbieden, is zwaar. Een hele dag werken, thuis komen, het huishouden doen en dan nog een luisterend oor aanbieden, soms een oor dat uren gepraat moet aanhoren. En dat is niet slecht bedoeld, maar amai soms wil ik dat luisterend oor eens afzetten. Gewoon even niet meer luisteren.
Ik wil maar zeggen dat luisteren niet zo evident is. Je eigen meningen, oordelen, visies,… moet je aan de kant schuiven. Geen advies geven. Gewoon zitten, kijken in de ogen, knikken en mee zijn in het verhaal. En even onder ons: ik ben hier ook niet de expert in, ik heb ook slechte luistersessies!

Oordelen

Oordelen, dat doen we toch als mens allemaal wel eens graag hé? Maar dit is toch wel verkeerd als je naar iemand luistert die het moeilijk heeft. Je moet jezelf opstellen als een persoon zonder mening over depressies. Want als je hierover al een oordeel hebt, is het moeilijk om neutraal te zijn. En eigenlijk hebben ze net een neutraal iemand nodig waar ze hun verhaal kwijt kunnen. So, don’t judge a book by its cover!

Mensen met een depressie denken vaak dat zij hun gedachten zijn, waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen. geestelijkgezondvlaanderen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: