Boem

Hey allemaal! Vandaag schrijf ik een moeilijk bericht. Over iets wat ons al weken bezig houdt. Iets wat ons leven aanttast, van allebei. Alleen wel op een andere manier. Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat Bram hier volledig achter staat, hij kwam zelf met het idee af om hierover te schrijven. Ikzelf vind het nogal zwaar om hierover te schrijven omdat er een oordeel zal geveld worden over Bram en dat is het laatste wat ik wil.

Even een situatieschets. Bram zit sinds de zomer in een depressieve periode. Aan wat merk ik dat zoal?

 • Verminderde affectie
 • Geen zin meer om te drummen
 • Meer in de zetel liggen
 • Minder contact met vrienden en familie opzoeken
 • Mindere eetlust
 • Geen zin meer om iets te doen

En dat alles begint te wegen, zwaar te wegen. We zijn december en het gaat al een paar maanden minder goed. De laatste weken gaat het zelfs slecht. Ik kan wel zeggen heel slecht. Ik was er al even van overtuigd dat hij geholpen moest worden. Sinds vandaag beseft hij dat hij hulp nodig heeft. Dat hij het zelf niet meer kan oplossen.

De boem!

Het volgende wat ik hier wil meedelen, is iets wat ik persoonlijk enorm moeilijk vind. Ik drop even een bommetje. Iets wat niet iedereen weet over Bram en al zeker niet hoe ernstig zoiets moet genomen worden. Ik schrijf hierover om eerlijk te zijn en om dat taboe te doorbreken.

Door zijn bipolaire stoornis heeft Bram nood aan iets om zijn gedachten, die steeds routeren, stil te zetten. En die nood is jammer genoeg alcohol of medicatie. Dus ja, Bram misbruikt soms alcohol. Maakt dit van hem een verslaafde? Nee. Helemaal niet. Waarom niet? Omdat hij enkel rust in zijn hoofd wilt. Als hij kan werken, heeft hij daar geen nood aan. Enkel als hij thuis zit en de tijd heel traag voorbij gaat.

Momenteel zitten we samen in quarantaine omdat ik positief getest ben op corona. We zitten in een heel slechte situatie. We kunnen niet naar buiten en Bram mag niet gaan werken. Voor hem is quarantaine een hel! Hij zit gewoon maar te wachten tot hij terug mag gaan werken. Dat zorgt ervoor dat de drang naar middelen enorm hoog is! Hij snakt naar rust in zijn hoofd. Iets wat lassen en werken normaal gezien doet. Maar nu zit hij thuis, niets te doen. Wachten tot hij zich weer nuttig kan maken. Alcoholmisbruik is hier dus een groot probleem. Een groot probleem als in: we hebben een alternatief nodig. En wel zo snel mogelijk.

Jeremy Bishop

Ik weet dat ik met dit schrijven wat wenkbrauwen zal doen fronsen. Om er een paar voor te zijn: ja, ik ben nog steeds heel gelukkig met Bram. Ja, het is nog steeds de man van mijn leven. En ja, ik zal volgend jaar met hem trouwen :)! Alleen is ons leven niet makkelijk. En hebben we nu eenmaal grote problemen die we moeten trotseren. Maar dat maakt het boeiend en hebben we echt heel veel aan elkaar. We zijn een sterk koppel en ik weet dat we het wel zullen halen.

Maar onthoud goed: Bram is absoluut geen alcoholverslaafde. Hij heeft een probleem met alcohol, ja. Maar dat komt in orde van zodra hij de juiste hulp krijgt. Wat die hulp is, weten we zelf ook nog niet. Er is een afspraak gepland met de psychiater. Hopelijk kan zij Bram verder helpen naar een oplossing. Tot 6 januari moeten we dus vechten en strijden om die drang naar middelen te verminderen en de donkere gedachten tegen te gaan.

Dit was mijn bom en ik ben er trots op! Trots dat ik dit durfde delen met jullie. Maar lieve vrienden en familie: laat dit niet wegnemen dat Bram ook gewoon eens eentje kan en mag drinken en dat dit geen probleem is. Maar dat het op dit moment wel een probleem vormt wegens het diepe dal waar hij zich momenteel in bevindt. Ik hoop dat ik hier vooral een eerlijke kant heb kunnen tonen van iemand met een bipolaire stoornis. En dat het heel hard kan zijn. Dat we geen gewoon koppel zijn, en we tegen veel demonen moeten vechten. Maar dat we heel bijzonder zijn samen. En eerlijk? Ik zou voor geen goud in de wereld willen wisselen van man!

Vragen, opmerkingen of bedenkingen? Let me know!

8 reacties op “Boem”

 1. Flore,Bram … ik weet niet wat zeggen, ga buiten … ga wandelen .. ga naar zee … de energie van de golven doet wonderen .. het gaat over ‘doe het’ .. sleur jezelf uit die zetel Bram … jij alleen kan het en Flore kan je enkel bijstaan … maar JIJ moet DOEN !! Via doctors online kan je tot 31/1 gratis een beroep doen op een psycholoog als AXA klant … misschien eens te proberen ?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik wens jullie heel veel sterkte. Meer kan ik niet zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieve medemensen
  Ik ben ook vatbaar en kwetsbaar en heb niet het makkelijkste leven. Maar iedereen is psychisch kwetsbaar en heeft ook daarom recht op een relatie, er is niks mis mee. Mijn man is hartpatiënt en ook dat brengt beperkingen mee en heeft gevolgen voor de relatie. En zo zijn er zeker nog vele anderen. 1 opmerking zou ik willen meegeven. Alcohol heeft nog niemand een meerwaarde gegeven en mijn ervaring is dat je dat best niet combineert met medicatie en een intens beleven van emoties. Om te eindigen wil ik mijn waardering uiten voor zoveel openheid en eerlijkheid. Proficiat en veel geluk met elkaar. Liefs
  Mie Xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Mie! Dank je wel voor je reactie!

   Like

   1. Flore en Bram,
    Het ontroerde, omdat het zo open geschreven is. Tegen gedachten die routeren is er bij Brams stoornis weinig te doen, denk ik ???
    Alcohol is dan heel gebruikelijk om niet gek te worden. Dus ik kan dit best wel begrijpen. Als de toestand beter wordt verminderd ook het alcohol gebruik. Maar voorzichtig. Ik neem escitalopram/mirtazapine/camcolit.De toevoeging van Lambipol heeft mijn toestand veel verbeterd en mijn hoofd tot rust gebracht ! Ik hoop dat Bram rust mag vinden in zijn hoofd. Jullie staan samen sterk.
    Kristin.

    Geliked door 1 persoon

   2. Hey Kristin! Dank je wel voor je bericht. Die gedachten stoppen inderdaad nooit, daarom dat alcohol helpt om deze wat te minderen. Volgende week afspraak bij psychiater voor behandeling. Laat ons hopen op een goed 2021 🤞

    Like

 4. Flore en Bram,
  Het ontroerde, omdat het zo open geschreven is. Tegen gedachten die routeren is er bij Brams stoornis weinig te doen, denk ik ???
  Alcohol is dan heel gebruikelijk om niet gek te worden. Dus ik kan dit best wel begrijpen. Als de toestand beter wordt verminderd ook het alcohol gebruik. Maar voorzichtig. Ik neem escitalopram/mirtazapine/camcolit.De toevoeging van Lambipol heeft mijn toestand veel verbeterd en mijn hoofd tot rust gebracht ! Ik hoop dat Bram rust mag vinden in zijn hoofd. Jullie staan samen sterk.
  Kristin.

  Geliked door 1 persoon

 5. […] Een beetje later werd mijn hoop in de vuilbak gegooid. Ik kreeg corona en zo moesten we allebei 10 dagen in quarantaine. Bye bye afspraak. Want die viel natuurlijk recht in onze quarantaine. Hoe die quarantaine verliep, kan je lezen in Boem. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: