Mantelzorger

23 juni 2021, dag van de mantelzorger. De eerste editie dat ik mezelf mantelzorger noem, de eerste keer dat het echt doordringt en de eerste keer dat ik het echt besef.

‘Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, ouder, een kind, schoonouder, een buur of een vriend die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of een verslavingsproblematiek extra zorg nodig heeft.’

Mantelzorger betekent specifiek voor mij: er zijn. Hem overeind houden, troosten, zijn rots in de branding zijn, helpen overleven. Nu zou je denken, doet elke partner dit niet? Ja, sowieso. Maar bij ons is dit elke dag, 100%. Elke dag is er wel een situatie waar er ‘gemantelzorgd’ moet worden. Het uitstralen van rust naar hem is een heel belangrijke. Lukt mij dit elke dag? Ma nee gij, tuurlijk niet. Maar ik probeer, ik leer en zo gaat het dag na dag vlotter en beter.

‘Er zijn’ betekent zowel mentaal als fysiek. Elke minuut van de dag. Hem oppeppen tijdens een werkdag, Bram opvangen thuis na een zware werkdag, jep gebeurt regelmatig. Daarnaast naar de winkel gaan, eten klaarmaken, het huis kuisen, de was doen,… moet ook allemaal gebeuren. En pas op, ik doe dat met de grootste liefde die er bestaat. Maar ook ik ben aan het verdrinken. Stilletjes. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen en te dragen en dat lukte wel. Maar nu komt onze trouw erbij kijken en it is just too much.

Ik ben mezelf opnieuw aan het vergeten en alles staat op nummer 1 behalve mezelf. Niet goed, ma bon. De wereld blijft draaien. We komen er wel. Toch? Daarom dat het heel veel voor mij betekent dat er zo’n dag bestaat, dat de mantelzorger eens in de media komt. Want niet alleen de persoon in nood heeft het zwaar, ook zijn omgeving heeft het zwaar te verduren. Je moet ervoor openstaan en het zowel fysiek als mentaal aankunnen. Maar zoals eerder gezegd: ’t is met de allergrootste liefde die er bestaat, gedaan!

En er is goed nieuws op komst. Een eerste afspraak omtrent de test op ADHD is er!!! Dus allez, dat geeft een enorme boost. En ook meer rust, voor even dan toch. We zijn er nog lang niet en zorgen is voor het leven, dat weet ik.

Mezelf mantelzorger noemen is ook heel belangrijk. Maar daarnaast blijf ik ook bijna-vrouw-van en dat is het belangrijkste, voor de rest van mijn leven ♡

Bij thuiskomst stond er een bloemetje op tafel, geschonken door Bram. Wat kan liefde schoon zijn. Wat kan zorgen schoon zijn. Wat kan hij zo schoon zijn.

Eén reactie op “Mantelzorger”

  1. Héél wat mensen onderschatten (heb ik ook gedaan in’t begin) wat er allemaal bij mantelzorg komt kijken 😦

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: